Design Sprint
In 4 dagen van uitdaging naar oplossing
Binnen vier dagen een prototype ontwikkelen, testen met gebruikers, een gevalideerde oplossing vinden en een helder actieplan opstellen? Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is mogelijk binnen dit tijdsbestek.
Waar dit proces normaal gesproken weken of zelfs maanden kan duren, biedt een Sprint een aanzienlijke tijdsbesparing. Het levert niet alleen een duidelijk resultaat op voor de stakeholders, maar creëert ook enthousiasme en betrokkenheid binnen het team.
De Sprint-methode is een verzameling van de “greatest hits” uit Design Thinking, User-Centric Design, Agile, en het Business Model Canvas. Ontwikkeld door Jake Knapp en John Zeratsky bij Google Ventures in 2016, was het bedoeld om start-ups snel te helpen bij het oplossen van grote, complexe vraagstukken. Deze video legt de 1.0 versie van de Sprint-methode helder uit.
Tijdens deze intensieve vierdaagse workshop begeleid ik teams op een enthousiaste en gestructureerde manier door dit creatieve en innovatieve proces.
Hoe werkt een Design Sprint 2.0?
Elke Sprint begint met een grote uitdaging. In vier dagen werkt een multidisciplinair team samen aan een oplossing. Zo ziet het proces eruit:
Maandag: We definiëren de uitdaging en verzamelen ideeën. Dit is het fundament van de Sprint, waarin we scherpstellen wat het probleem is en mogelijke oplossingen bedenken.
Dinsdag: Het team kiest het meest veelbelovende idee en bepaalt welk prototype zal worden ontwikkeld. We maken een gedetailleerde briefing voor de prototypingfase.
Woensdag: De dag staat volledig in het teken van het ontwikkelen van het prototype. Het team werkt samen om een tastbare oplossing te creëren die op donderdag getest kan worden.
Donderdag: Het prototype wordt getest met echte gebruikers of klanten. Dit geeft directe feedback en inzichten over de haalbaarheid en effectiviteit van de oplossing.
In slechts vier dagen leidt dit proces tot een gevalideerde oplossing en een concreet actieplan voor de volgende stappen.
Maandag
De eerste dag van de workshop staat in het teken van het scherpstellen van de centrale vraag. We definiëren de uitdaging en formuleren de belangrijkste Sprint-vragen. Vervolgens nemen we de journey map door en interviewen we experts om waardevolle inzichten te verzamelen. In de middag richten we ons op het genereren van ideeën binnen het team, waarbij ieders input wordt meegenomen om de beste oplossingen te vinden.
Dinsdag
De tweede workshopdag staat in het teken van selectie en besluitvorming. De ideeën die maandag zijn gegenereerd, worden grondig geanalyseerd. Het team beslist welk idee het meest veelbelovend is en welk concept geprototypt gaat worden. In de middag werken we aan een gedetailleerde briefing om het team voor te bereiden op de prototypingfase van woensdag.
Woensdag
Prototype-dag! Het team gaat samen met een designer of developer aan de slag om het prototype te ontwikkelen. Het doel is om een prototype te creëren dat zo realistisch is dat testers niet merken dat het nog niet volledig af is. Dit stelt ons in staat om waardevolle, eerlijke feedback te verzamelen op basis van een bijna levensechte ervaring.
Donderdag
D-day! De testers gaan aan de slag met het prototype, terwijl het team toekijkt. Dit is een spannend moment: zal het prototype werken zoals verwacht? En als er iets niet werkt, waar liggen de verbeterpunten? Alle feedback wordt zorgvuldig verzameld, waarna het team keuzes maakt over de vervolgstappen. Dit vormt de basis voor verdere ontwikkeling en verfijning van de oplossing.
Wat levert een Sprint op?
-
Een helder resultaat
Ontwikkeld door een multidisciplinair team en getest met echte gebruikers, zodat alle stakeholders goed geïnformeerd zijn en de juiste vervolgstappen kunnen bepalen op basis van gedegen kennis en feedback.
-
Verbintenis & energie
Vier dagen intensief samenwerken aan hetzelfde onderwerp creëert nieuwe energie, versterkt het vertrouwen en verhoogt de betrokkenheid binnen het team. Het proces stimuleert samenwerking en zorgt voor een gedeelde focus, wat de teamdynamiek positief beïnvloedt.
-
Focus, aandacht & snelheid
Door de dagelijkse hectiek even opzij te zetten, krijgt het team de ruimte om met volledige focus en aandacht een vraagstuk aan te pakken. Dit zorgt voor een snellere en effectievere oplossing, zonder afleidingen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Een Design Sprint vereist een gedegen voorbereiding, en daar help ik uiteraard bij. Samen zorgen we ervoor dat alle benodigde expertises binnen het team vertegenwoordigd zijn. We formuleren het vraagstuk helder, regelen de juiste locatie, experts, testers en andere middelen. Daarnaast zorgen we ervoor dat iedereen volledig op de hoogte is van de planning en weet wat er van hen wordt verwacht. En natuurlijk zorgen we ervoor dat de agenda’s leeg zijn, zodat het team zich volledig kan focussen.
Hoe ervaart men een design sprint?
“ Inspirerende en sprankelende designsessies waar de vaart in zat en waarin ieder op zijn/haar expertise en creativiteit werd aangesproken. Nog nooit zo snel zo iets moois opgeleverd gezien!
Ook online kan je samen heel goed designen met zo’n tool als Miro, dat werkt super fijn. En niet te vergeten, het scheutje humor van Maarten, die de sessie begeleidde en ons aanspoorde om het huiswerk te maken. Op deze manier werken smaakt naar meer…”
- Petra Boverhoff - Adviseur Kwaliteit & Innovatie Klantcontactcentrum Haarlem
“Een Design Sprint doen met collega’s helpt al. Een goed methode om toe te passen op veel vraagstukken die we hebben. Het heeft zo veel meer opgeleverd dan alleen een prototype.”
- Bregje Meulendijks - Sociaal Wijkteam
“Deze manier van werken levert superveel op; focus, resultaat, samenwerking en inzicht. Dat je dus van alles een prototype kan maken. Voorwaarde is wel dat je je overgeeft aan de methodiek. Trust the process!”
- Evelien Wamelink - Innovatiemanager
Benieuwd of een Sprint iets voor jou is?
Mail me gerust, bellen mag ook. Dan kunnen we eens kijken of deze methode een uitkomst kan bieden voor jou vraagstuk.